Followers

Tuesday, 15 November 2011

Adik2 Ipar VS Diriku

minggu lepas, minggu yang sangat emosi.
.tersentuh
.hiba
.sedih
.risau
.cemburu
Ya Allah......... aku tak mahu sifat ini..........

ok, nak dijadikan cerita, adik ipar lelaki saya sudah pun selamat dinikahkan macam yang saya cerita di sini. minggu lepas, tarikh yang orang rebut2kan untuk berkahwin, adik ipar perempuan saya pula bernikah.. jadi 2 pasangan pengantin la... adik ipar lelaki ku bersama pasangannya dan adik ipar perempuan ku bersama pasangannya..

saya dan suami tiba di majlis tersebut lewat, hampir nak bersanding. kami tidak dapat pulang awal, kerana kekangan masa, jarak dan kerja... lagipun suami ada kursus. semata2 kami ni macam jadi tetamu. kelasss tau, tak tolong apa pun sebelum majlis. ok la, dah salam semua di situ, makan dan tiba la waktu bersanding.. saya duduk memerhati. terpampang kegembiraan di wajah mereka. kemudian.....................................................................................................
seorang demi seorang mak ayah yang ada baby kecil mendukung anak mereka dan menghulurkan baby tersebut kepada setiap pengantin yang sedang bersanding untuk dicium........................................................ terkesima, tersentuh! huwaaaaaaaaaaaaaaaaa tau tak! rasa nak menangis juga di situ! lebih kurang sepuluh baby pula tu. kalau setakat seorang dua mungkin saya tak rasa apa2 sangat. rasa kecil je saya waktu tu............... saya sangat terasa. sebab, waktu kami bersanding dulu, tiada pun mak ayah yang ada baby bagi saya cium anak mereka sewaktu bersanding. ya, tidak ada! huuu....saya rasa sangat sedih, rasa nak menitik air mata saat menaip ni  (-.-,) dalam otak fikir, kenapa? kenapa? kenapa?????? sebab saya masih tak dapat beri lagi cucu pada my MIL dan FIL mereka buat macam tu?????? oh, saya sangat terasa waktu tu dan terasa malu dengan kekurangan diri. huhuuuuuu (`-.-,)

sementara pengantin menunggu nak makan beradab, mereka turun dari pelamin, adik ipar perempuan ku yang bongsu mengusap perut biras ku... huwaaaaaaaaaaaaa terkesima dan rasa berkecai hati! tersentuh betul naluri perempuan ku... *ye.... akak tak dapat lagi nak bagi anak buah kat adik :( sedih sangat masa terlihat situasi tu....................................................*

ok, itu kisah sanding, ni ada lagi kisah yang saya sebak................................ selesai bersanding, saya menolong MIL memasukkan pulut kuning ke dalam goodies bag. datang seorang makcik, nak salam my MIL. dia berkata dengan nada berbisik `tahun depan timang cucu la ye`. wuuhuuuu saya terkesima sekali lagi! terus MIL kata `eh, yang ni belum lagi. tahun depan sama2 la dapat 3 terus`.. oh....MIL macam nak menyelamatkan perbualan tu. mungkin, makcik tu tak kenal saya menantu kat rumah tu...tu la kot makcik tu tercakap kat MIL macam tu.... aiyoo tu la orang kata, cakap siang pandang2. huhu  :(

ada lagi satu situasi.. selepas ramai tetamu bersurai.. saudara mara hubby pun nak balik.. saya pun salam la mak ngah hubby.. berlaku la dialog :

mak ngah : dah lekat dah?
saya : belum
mak ngah: alhamdulillah *terkesima sekali lagi* nanti ada lah tu
saya : *senyum kelat*

aduh... adakah mak ngah tersalah sebut. sepatutnya `insyaAllah`. tapi `alhamdulillah`. bersyukur sebab saya masih tiada anak?? huhuuhuuuu

sepanjang majlis tu, saya rasa senyuman saya terasa kelat dan tak ikhlas. emosi telah terganggu. sampai adik ipar perempuan yang bongsu tegur. `kenapa akak masam je? takut tengok akak. duduk sorang2 je ni`. huhu kan dah kata.... saya kalau sedih ke apa, tak boleh nak sorok. tak pandai nak plastik!

sepanjang perkahwinan ini, situasi di atas la yang saya rasa sangat beremosi.. boleh dikatakan, teramat jarang orang bertanya soal anak kepada saya. kalau ada pun setakat `dah ada ke?` dan saya tidak rasa terusik dengan soalan itu. mungkinkah kerana 2 orang adik iparku sudah kawin saya rasa tercabar?????? bagaimana perasaan saya nanti jika mereka dah hamil dulu? oh, sungguh saya tak mahu memikirkan yang buruk2..

Ya Allah, bantulah dan kuatkanlah hamba-MU ini..

-.-,

4 comments:

dahliasayang said...

benci situasi macam ni.sy pun nikah bersaing dengan abang ipar. kebetulan biras sy pun tak mengandung lagi.benci sangatt!!

Raudhah said...

huuu yela kan, susah nak cakap perasaan tu macam mana...

Eiyda said...

Masa saya khwin dlu saya dah ade 3 org anak buah...1 ank abg long saya 1 ank abg ipar sy dan 1 anak adik ipar sy...lepas kami khwn x sampai 1 thn,adik ipar p'puan sy khwin..few months later she got pregnant,2 orang kak ipar pon preg juga 2nd child dan adik ipar sy pon preg 2nd child jg...sgt2 tertekan...dlm setahun 4 anak buah sy dapt...few years later adik ipar preg lg wife abg long sy pon same,tmbh lg 2 org anak buah...Last year raya adik ipar sy khwin,bbrapa bulan leps tu wife dia pregnant same jgk ngn my sis in law...thn ni 2 org lg ank buah...it's hurt me a lots...Tp nak buat mcm mane tu bhgn doram...Insyaallah akan tiba rezki buat kita nanti...

Raudhah said...

eiyda: insyaAllah, bila sampai masanya rezeki kita pula.. Allah mahu menduga dulu:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...