Followers

Friday, 27 April 2012

Mungkinkah Itu Jawapan Cik N Sensitif?

wahhh... pejam celik sudah jumaat hari ni. tiap kali jumaat, mesti ada perasaan `seronok` datang. adakah sebab esoknya cuti? oh... rasanya tidak. mungkin berkat hari jumaat itu sendiri perasaan seronok/tenang tu datang... :) banyak nak story... itulah akibatnya asyik bertangguh nak post entri.. ^_+

nak mulakan macam mana ye? susahnya nak susun ayat. hehe

sejak cik N (nipple) sensitif 2 minggu lepas (12 april), macam-macam simptom pregnant yang saya rasa. haha oppss, jangan buat spekulasi, baca sampai habis dulu =P

ok, saya habis period 11 april.

tanda-tanda macam pregnant yang saya rasa (hehe) bermula 12 april:
1. cik N mula sangat sensitif 12 april - 19 april (seminggu). then 19 april sampai sekarang tak berapa nak sensitif dah..
2. cik B (breast) pula start sengal-sengal/penuh dari 20 april sampai la sekarang, tapi sakit dah kurang sedikit.
3. loyaaa yang amat. kadang-kadang tak ada selera makan.
4. letih semacam..... dalam kelas saya asyik duduk. letih berdiri lama.
5. asyik tidur petang (sangat-sangat jarang tidur petang) dan malam tidur awal...
6. asyik terjaga malam sebab nak buang air kecil. kadang-kadang pukul 2 pagi, 3 pagi, 5 pagi.. hehe benda ni sangat jarang berlaku
7. lidah pahitttttt tanpa sebab............. huhu dan menyebabkan saya rasa nak makan benda masam.
8. cepat terasa dahaga... macam tak cukup minum.
9. semalam tiba-tiba hubby tegur, dia kata badan saya panas. dia susah nak kata badan saya panas bila saya saja-saja suruh dia rasa. 
10. semalam dan kelmarin juga cik B sangat gatal! makk aiihhh... tak tahan gatalnya. haha =P
11. sakit pinggang on off..

haha biasanya kat atas tu tanda-tanda pregnant kan? sampai saya cakap dengan hubby 2 hari lepas tanpa sengaja sebab tak tahan asyik rasa loya je.

saya : B, sayang geram la (tak baik cakap macam ni. huhu). semua tanda-tanda pregnant ada. tapi bila cek upt negatif.
hubby : Allah nak bagi sayang rasa tanda-tanda tu dulu... belajar...

hehe pandai je hubby saya nak sedapkan hati ^___^

tapi serius la, saya tak fikirkan sangat pun tanda-tanda pregnant ni. ada orang kata bila kita terlalu fikirkan, tanda-tanda tu akan ada. hmm

semalam, waktu petang, tiba-tiba terasa senggugut macam period nak datang. tapi fikir, eh takkan kot... baru je 2 minggu kering... pagi tadi masa nak bersiap pergi kerja pun terasa juga.

tadaaaa.....

saya ke toilet 11.30 am tadi...... haaaa ada setompok darah (warnanya agak cair).
wahhhhh.... sudah CD 1 kah hari ni??
seumur hidup tak pernah 2 minggu kering, period datang semula.

ok!.. tapi bila tengok period yang lepas, kalau anggap 26 mac adalah CD 1 saya (sebab 26 mac mula fresh blood keluar) , maka cun la tu cycle day saya 30-33 hari :) wahhhh...baiknya kamu cik period datang pada masanya :)

oleh itu, kesimpulannya (hehe ayat!) saya anggap bermula 12 april tu mungkin waktu mula nak ovulation.. then tanda-tanda pregant pun adalah sekali... sebab kadang-kadang bila kita sampai kepada waktu subur hinggalah nak due period kita akan keliru sama ada tanda-tanda pregnant atau period kan... [orang yang selalu counting dpo dia fahamlah kot :) ]

ini saya kira di web pregnology.com waktu subur saya jika ikut 26 mac adalah CD 1 :

Last menstrual period: Mon, March 26th ,2012
Ovulation date: Fri, April 13th ,2012

jawapan kepada cik N sensitif tu bermula 12 april kita anggap nak menghampiri waktu subur la ya ^___^

dan waktu yang dianggap subur tu saya tiada usaha waktu tu... sebab balik kampung petang jumaat sampai ahad (13 -15 apr)... so, tu la kot penyebab yang bermulanya CD 1 hari ni agaknya. heheheheeeeeee


nampaknya saya kena call bahagian x-ray la. appointment hsg rabu depan, 2 mei.. isnin la saya call.. sebab cik p ni belum heavy flow lagi. mana la tahun esok lusa kering pula. bukan boleh jangka cik p saya ni sekarang, ikut dia je ^__^


#gedik betul tanda pregnant saya. haha




Monday, 23 April 2012

Gugur.... Pengguguran?

jika seseorang tu mengalami keguguran pada awal kandungan,
maksudnya janin tu masih berbentuk segumpal darah,
sakit kan.... mungkin amat sakit (berdasarkan pembacaan, tiada pengalaman).

tapi...
kalau seperti gambar di bawah??
huhu

(klik untuk besarkan)




Sunday, 15 April 2012

Makin Ouucchh Lah!

makin sensetif la n***** (N) ni.
masa mandi, nak pakai baju memang kena extra carefull.
kalau tak.....
oucchhh!
 
lamaaaa sangaatttt dah tak rasa macam ni. 
seingat saya setahun lepas.
masa makan clomid 1st cycle masa jan 2011.
memang sensetif sangattt masa nak dekat-dekat due period.
alih-alih saya period la feb 2012.
tiada rezeki.

tapi yang peliknya,
N ni sensetif sebaik saja period saya kering.
period kering 11 april.
mulai sensetif 12 april.
haa macam mana tu?

petang tadi jalan-jalan jenguk pakcik google.
jawapannya :
selain tanda-tanda pregnant,
itu N boleh jadi sensetif / sakit disebabkan stress dan pengambilan kafein.

urmm..
memang lately saya stress.
kerja banyak!
kefein pula...
hampir setiap hari minum.
tapi, kenapa sebelum ni minum kafein tak kena macam ni?

ok, itu cuma fakta.
tak tahulah.
malas nak fikir.
cuma menconteng di disini untuk rekod saya.

(",)v 


Friday, 13 April 2012

Sudah Kering dan Ouchh!

hurayyy!
period dah kering sejak 2 hari lepas.
hampir sebulan berdarah...
60 maxi kotex habis..
20 pantyliner libress habis..
hehe

update: 

12, 14 dan 19 hingga 25 mac : lendir / darah coklat (maaf). sekali sehari je muncul.
26 hingga 29 mac : fresh blood yang keluar. tapi ada masa sedikit, ada masa tu penuh setengah pad dalam satu hari. ada masa bersih je pad tu. dalam sehari 3 kali muncul (on off).
30 mac - 8 april  : heavy flow macam period normal. 4 - 5 kali sehari tukar pad.
9 - 11 april : mulai kering macam hujung2 period tu..

fuhh..
hampir sebulan berdarah..
alhamdulillah,
kering dah..

sejak semalam,
n**p*e terasa sakit bila tersentuh.
hari ni bertambah sensetif.
ouucchh!
SERIUSSSSS dah lama saya tak rasa macam ni.
setahun kot.
hehe

ok, siap2 nak balik kampung.......
kerja banyak tolak tepi dulu.
^_____^


Sunday, 8 April 2012

Masak Nasi Atas Dapur

tengah syok layan JJCM,
popp!
elektrik terputus.
aduh, boring pula.

ermm - masak la.
walaupun niat nak masak lepas habis tengok JJCM.
ingatkan sambil-sambil masak lauk tu elektrik akan pulih la.
tengok sampai ke sudah elektrik tak ada lagi.

alamak,
macam mana nak masak nasi.
saya fobia nak masak nasi atas dapur gas ni.

dulu,
kalau tak silap masa tu darjah 6.
mak demam.
dia minta saya masak nasi atas dapur gas.
sebab masa tu rice cooker rosak tak silap.
memang first time la masa tu.
tak reti pun!
saya tengok air tu dah nak kering, 
tapi beras tu masih keras.
saya pun tambah la air lagi.
haaa! apa lagi, kena marah dengan mak!
jadi nasi mentah daaa... huu
sejak tu, saya tak pernah nak masak nasi atas dapur gas.

tiba-tiba hari ni....

mula-mula ragu juga.
tapi tak boleh jadi ni.
elektrik tak tunjuk muka pun.
dengan rasa buat-buat confident saya pun tenggekkan periuk 
bersama beras dan air secukupnya atas dapur.
*,*
grrr..

bila air dah hampir kering saya kecilkan api.
bagi masak perlahan-lahan.
eh, jadi pun!
kurang 15 minit dah siap.
:)

itulah,
bak kata pepatah,
`gagal sekali bukan bermakna gagal selama-lamanya`.
hehehe

belajar sesuatu hari ni.
=P

terima kasih elektrik kerana terputus.
hihihihi



hasilnya... heh =P


Saturday, 7 April 2012

Thursday, 5 April 2012

Mereka Senang-senang, Kita TTCian Susah-susah :(

kejamnya............

mereka yang senang dapat anak,
`SENANG-SENANG` buat seperti gambar di bawah :(
kita yang TTC ni, 
`SUSAH-SUSAH` nak dapatkan anak..
sampai bertahun menunggu baru ada rezeki.
:(

kalau rasa tak sanggup, 
jangan scroll down.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



rasa nak ambil satu baby tu masukkan dalam rahim saya.
:(


Tuesday, 3 April 2012

Tidakkah Kamu Mengerti?


hari ni terasa sayu saja.. 
hurmm..
terlalu memikirkan hal dunia, mungkin.
yang tidak pernah habis.
kerja. kerja. kerja.

Allah....
Allah...
Allah...
akhirat jualah yang kekal abadi.


Monday, 2 April 2012

Heavy Flow & HSG

sejak jumaat lepas (30 mac) period sudah turun dengan meriah. heavy flow betul.. lega sikit rasa hati bila tengok darah turun dah normal, tidak lagi on off.. punyalah demam melayan period ni. weekend tidak ke mana pun... tidoooo punyalah macam apa. mata macam kena gam! badan pula suam-suam, kadang panas kadang sejuk...huhu tekak pun loya betul. pantang salah bau. dah macam orang pregnant. hehe hari ni kalau ikutkan tak larat nak pergi kerja, tapi gagahkan juga memandangkan kerja banyakkkkk. malam tadi sebelum tidur minum air badak + panadol. syok betul tidur. pagi tadi minum lagi air badak. badan masih rasa melayang-layang.

sejak heavy flow ni kan, darah ketul-ketul (maaf) tu pun keluar sekali. besar-besar. errkk! saiz ibu jari. tak pernah la keluar sebegitu besar sebelum ni... sori, untuk rekod saya.

memandangkan dah heavy flow dan rasa sudah boleh anggap period, saya called bahagian x-ray tu pagi tadi. payah nak tembus talian tu. lastly dapat juga la bercakap. dah terangkan semua tu, orang yang di hujung talian tu kata ikut saja appointment yang dah dibuat tu - 2 mei. tapi dia minta saya cek upt dulu sehari sebelum buat hsg. haiaah, mentang la period saya tak teratur...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...