Followers

Friday, 27 April 2012

Mungkinkah Itu Jawapan Cik N Sensitif?

wahhh... pejam celik sudah jumaat hari ni. tiap kali jumaat, mesti ada perasaan `seronok` datang. adakah sebab esoknya cuti? oh... rasanya tidak. mungkin berkat hari jumaat itu sendiri perasaan seronok/tenang tu datang... :) banyak nak story... itulah akibatnya asyik bertangguh nak post entri.. ^_+

nak mulakan macam mana ye? susahnya nak susun ayat. hehe

sejak cik N (nipple) sensitif 2 minggu lepas (12 april), macam-macam simptom pregnant yang saya rasa. haha oppss, jangan buat spekulasi, baca sampai habis dulu =P

ok, saya habis period 11 april.

tanda-tanda macam pregnant yang saya rasa (hehe) bermula 12 april:
1. cik N mula sangat sensitif 12 april - 19 april (seminggu). then 19 april sampai sekarang tak berapa nak sensitif dah..
2. cik B (breast) pula start sengal-sengal/penuh dari 20 april sampai la sekarang, tapi sakit dah kurang sedikit.
3. loyaaa yang amat. kadang-kadang tak ada selera makan.
4. letih semacam..... dalam kelas saya asyik duduk. letih berdiri lama.
5. asyik tidur petang (sangat-sangat jarang tidur petang) dan malam tidur awal...
6. asyik terjaga malam sebab nak buang air kecil. kadang-kadang pukul 2 pagi, 3 pagi, 5 pagi.. hehe benda ni sangat jarang berlaku
7. lidah pahitttttt tanpa sebab............. huhu dan menyebabkan saya rasa nak makan benda masam.
8. cepat terasa dahaga... macam tak cukup minum.
9. semalam tiba-tiba hubby tegur, dia kata badan saya panas. dia susah nak kata badan saya panas bila saya saja-saja suruh dia rasa. 
10. semalam dan kelmarin juga cik B sangat gatal! makk aiihhh... tak tahan gatalnya. haha =P
11. sakit pinggang on off..

haha biasanya kat atas tu tanda-tanda pregnant kan? sampai saya cakap dengan hubby 2 hari lepas tanpa sengaja sebab tak tahan asyik rasa loya je.

saya : B, sayang geram la (tak baik cakap macam ni. huhu). semua tanda-tanda pregnant ada. tapi bila cek upt negatif.
hubby : Allah nak bagi sayang rasa tanda-tanda tu dulu... belajar...

hehe pandai je hubby saya nak sedapkan hati ^___^

tapi serius la, saya tak fikirkan sangat pun tanda-tanda pregnant ni. ada orang kata bila kita terlalu fikirkan, tanda-tanda tu akan ada. hmm

semalam, waktu petang, tiba-tiba terasa senggugut macam period nak datang. tapi fikir, eh takkan kot... baru je 2 minggu kering... pagi tadi masa nak bersiap pergi kerja pun terasa juga.

tadaaaa.....

saya ke toilet 11.30 am tadi...... haaaa ada setompok darah (warnanya agak cair).
wahhhhh.... sudah CD 1 kah hari ni??
seumur hidup tak pernah 2 minggu kering, period datang semula.

ok!.. tapi bila tengok period yang lepas, kalau anggap 26 mac adalah CD 1 saya (sebab 26 mac mula fresh blood keluar) , maka cun la tu cycle day saya 30-33 hari :) wahhhh...baiknya kamu cik period datang pada masanya :)

oleh itu, kesimpulannya (hehe ayat!) saya anggap bermula 12 april tu mungkin waktu mula nak ovulation.. then tanda-tanda pregant pun adalah sekali... sebab kadang-kadang bila kita sampai kepada waktu subur hinggalah nak due period kita akan keliru sama ada tanda-tanda pregnant atau period kan... [orang yang selalu counting dpo dia fahamlah kot :) ]

ini saya kira di web pregnology.com waktu subur saya jika ikut 26 mac adalah CD 1 :

Last menstrual period: Mon, March 26th ,2012
Ovulation date: Fri, April 13th ,2012

jawapan kepada cik N sensitif tu bermula 12 april kita anggap nak menghampiri waktu subur la ya ^___^

dan waktu yang dianggap subur tu saya tiada usaha waktu tu... sebab balik kampung petang jumaat sampai ahad (13 -15 apr)... so, tu la kot penyebab yang bermulanya CD 1 hari ni agaknya. heheheheeeeeee


nampaknya saya kena call bahagian x-ray la. appointment hsg rabu depan, 2 mei.. isnin la saya call.. sebab cik p ni belum heavy flow lagi. mana la tahun esok lusa kering pula. bukan boleh jangka cik p saya ni sekarang, ikut dia je ^__^


#gedik betul tanda pregnant saya. haha




1 comment:

perjalanan menjadi seorang ibu said...

cik puan..kadang penglaman yg pelik tu ptanda yg baik buat kita...saya ada pengalaman yg sama...pernah berTTC...sebelum tau prgnant saya mengalami pendarahan pada hari subur saya....pelik..tapi tu rahsia Allah buiat kita..saya doakan awak berjaya mendapat zuriat yg didoakan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...